Ziua Mondială a Sănătății marcată prin lectură
- vizualizări: 49
Cele peste 700 de cărți, adunate în cadrul campaniei Împarte o carte, Împarte sănătate organizată de Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, au ajuns astăzi, de Ziua Mondială a Sănătății, la copiii internați în Clinica „Emilian Coțaga” a IMSP Institutul Mamei și Copilului.
Fiecare dintre cei cca 100 de copii spitalizați au primit câte o carte - fie de povești, poezii sau basme, precum și cărți de colorat și creioane, iar cei mai mari s-au ales cu povestiri și romane. O parte din donații a fost plasată în mini-bibliotecile secțiilor, ca să fie accesibile pentru toți doritorii.
Emoțiile din ochii micuților, dar și a mămicilor au fost de nedescris. Xenia are 2 ani și a suferit o intervenție chirurgicală. Povestea ei preferată este Scufița roșie. „Mămica citește, că eu nu pot. Acum am primit Tăurașul de paie”, ne-a mai spus micuța. Mămica fetiței, Miroslava, ne-a mărturisit că, de când sunt computere, nu prea citesc acasă, dar acum vor avea ocazia să o facă. „E un gest foarte frumos. E o bucurie pentru copii. Vă mulțumim!”, a mai adăugat tânăra.
Ne-a bucurat faptul că lectura este pe placul copiilor. Ne-a confirmat acest fapt și un băiat de 8 ani, pe nume Sergiu. A primit o carte despre Gavroche și, deși mâine va fi externat, zice că va reuși să o citească.
Un moment aparte a fost „Ora de lectură”, în care Anastasia Moscalu, studentă în anul II la specialitatea Medicină generală, le-a citit copiilor povești. „Am văzut că erau foarte încântați când le citeam Broasca călătoare - a fost destul de interesantă. Erau atenți, părinții la fel”. Studenta nu este la prima experiență de acest fel. Anterior, a fost voluntar la un centru de plasament, unde, în fiecare weekend, ajuta copiii să-și facă temele, iar celor mai mici le citea diferite povești.
Maria Capcelea, asistenta-șefă a Secției otorinolaringologie a salutat inițiativa ca fiind una foarte binevenită, care a bucurat micii pacienți. „Copiii vin la noi la intervenții chirurgicale și sunt cam supărați, stresați. Azi le-ați făcut o bucurie foarte mare. Toți copiii au cărțulii - o să citească, o să se bucurie, o să se uite la desene”, a mai adăugat asistenta.
„Mă bucur că sunt fericiți copiii, cu zâmbetul pe buze. Aceasta este o răsplată foarte mare pentru noi toți”, ne-a relatat Gheorghe Buruiană, președinte interimar al Asociației Studenților și Rezidenților în Medicină, care a venit la eveniment însoțit de 15 studenți. Tânărul a menționat că mediciniștii sunt foarte receptivi, mai ales cand vine vorba despre copii.
Campania s-a desfășurat între 15 februarie și 1 aprilie curent, perioadă în care atât membrii comunității universitare, cât și persoane din afara instituției au venit cu donații. Este de remarcat contribuția elevilor de la Liceul Teoretic „Dacia” din capitală, care au venit cu peste 180 de cărți.
Împarte o carte, Împarte sănătate a fost lansată în 2014 de Departamentul Comunicare și Relații Publice, când au fost adunate cărți pentru copiii internați la Spitalul Clinic Municipal „Valentin Ignatenco”. În acest an, acțiunea a fost realizată în colaborare cu Asociația Studenților și Rezidenților în Medicină. Spre deosebire de prima ediție, de această dată au fost create mai multe puncte de colectare, 12 la număr, atât în Blocul didactic central, cât și în regiunea Mălina Mică. În plus, în fiecare cămin al USMF „Nicolae Testemițanu”, studenții au colectat maculatură, iar din cei 600 de lei obținuți au fost procurate cărți pentru copiii internați în Clinica „Emilian Coțaga” a Institutului Mamei și Copilului.
Menționăm că Ziua Mondială a Sănătății este marcată anual în data de 7 aprilie, inclusiv la USMF „Nicolae Testemițanu” care, în acest an, a promovat sănătatea prin lectură.
[nggallery id=349]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii