Profesorul Ioan Sporea a devenit Doctor Honoris Causa al USMF „Nicolae Testemițanu”
- vizualizări: 261
Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova i-a conferit titlul onorific Doctor Honoris Causa profesorului universitar Ioan Sporea, șef al Clinicii de gastroenterologie și hepatologie de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara, medic primar în gastroenterologie și medicină internă, specialist în ultrasonografie, vicepreședinte al Federației Mondiale de Ultrasonografie în Medicină și Biologie, membru al Academiei de Științe Medicale din România.
Rectorul Emil Ceban a dat citire Laudatio, accentuând că acest titlu onorific i-a fost acordat prof. Sporea în semn de apreciere și recunoștință pentru cultivarea valorilor general-umane pe arena mondială, activitate științifică prodigioasă, rezultate meritorii în promovarea ştiinţei şi practicii medicale, contribuție substanțială în dezvoltarea relațiilor de cooperare între USMF „Nicolae Testemițanu” și UMF „Victor Babeș”, aport la desfășurarea în parteneriat a forumurilor științifice, participare în calitate de referent oficial sau membru al consiliilor științifice specializate de susținere a tezelor de doctor și doctor habilitat în științe medicale, elaborarea în comun a proiectelor științifice, suport nemijlocit în formarea și perfecționarea cadrelor științifico-didactice universitare și a cadrelor medicale pentru sistemul de sănătate din Republica Moldova în domeniul gastroenterologiei, hepatologiei și ultrasonografiei, dar și pentru promovarea USMF „Nicolae Testemițanu” în România și în alte țări.
„Relațiile de colaborare reciproc avantajoase între renumitul profesor și Disciplina de gastroenterologie, Departamentul Medicină Internă, au o istorie de succes. Graţie eforturilor şi atitudinii sale deosebite, au fost intensificate vizitele de lucru și de perfecţionare educațională ale personalului științifico-didactic și didactic, și a medicilor specialiști în medicina internă și ultrasonografie. Datorită profesorului Sporea, medicii rezidenți de la specialitatea Gastroenterologie din țara noastră beneficiază de stagii în Clinica de gastroenterologie și hepatologie a Spitalului Județean de Urgență „Pius Brînzeu” din Timișoara. Apreciem înalt faptul că Ioan Sporea – personalitate notorie şi cu reputaţie incontestabilă în România şi în lume – a devenit Doctor Honoris Causa al universității noastre”, a adăugat rectorul.
Profesorul universitar Eugen Tcaciuc, șef al Disciplinei de gastroenterologie din cadrul Departamentului Medicină Internă, a subliniat importanța colaborării cu profesorul Ioan Sporea în organizarea evenimentelor științifice relevante în domeniul gastroenterologiei și ultrasonografiei atât în Republica Moldova, cât și în România. Printre acestea se numără „Zilele gastroenterologiei timișorene”, care s-au desfășurat la Chișinău, unde a participat profesorul Sporea și echipa sa de medici rezidenți, facilitând interacțiunea între tineri și cadrele didactice.
Pandemia COVID-19 a avut un impact asupra colaborărilor, dar s-au menținut formatele mixte pentru conferințe, asigurând continuitatea activităților științifice. În 2021, profesorul Sporea a organizat o conferință dedicată bolilor cauzate de consumul de alcool la Timișoara, iar în 2022, a avut loc a II-a ediție a Zilelor Gastroenterologiei la Chișinău. De asemenea, în luna mai 2022, reprezentanții Disciplinei de gastroenterologie au participat la Congresul Mondial de Ultrasonografie, având oportunitatea de a interacționa cu specialiști de renume internațional. De fiecare dată, profesorul Sporea a adus noutăți valoroase în domeniile hepatologie și gastrologie, contribuind semnificativ la formarea și promovarea tinerilor medici în acest domeniu. Activitatea sa internațională este recunoscută și apreciată, având un impact pozitiv asupra dezvoltării gastroenterologiei și hepatologiei la nivel mondial.
În opinia lui Sergiu Puiu, asistent universitar la Cursul de ultrasonografie a USMF „Nicolae Testemițanu”, președinte al Societății de Ultrasonografie în Medicină și Biologie din Republica Moldova, pasiunea mare pentru ecografie i-a adus profesorului Sporea, grație muncii asidue și perseverenței la superlativ, faima de expert în ultrasonografia abdominală gastrointestinală. „Colaborarea noastră a început în anul 2008, când împreună cu alți colegi din România am fost susținuți să ne integrăm în Federația Europeană a Societăților de Ultrasonografie. Ulterior, în 2017, a contribuit la crearea Centrului de Educație în Ultrasonografie din Chișinău, urmate de multiple alte evenimente. Învățător, mentor, expert și, în același timp, o persoană care ascultă oamenii și împărtășește cunoștințele sale”, a punctat asistentul universitar. Specialistul a subliniat și deschiderea distinsului profesor față de studenți și medici rezidenți, prin organizarea școlilor în domeniu pentru a-i sprijini în formarea profesională, oferirea reducerilor de taxe pentru specialiștii din Republica Moldova care doresc să participe la diverse forumuri și a nenumărate donații de manuale în gastroenterologie. Accesul gratuit la lucrările sale scrise este o altă dovadă a angajamentului său pentru educația și dezvoltarea profesională a tinerilor specialiști etc.
Ioan Sporea și-a exprimat recunoștința pentru titlul onorific acordat și disponibilitatea sa de a susține și a contribui la realizarea și extinderea planurilor de colaborare în domenii precum instruirea, schimbul de cadre didactice și studenți, cercetările comune și alte proiecte. „Mă bucur când vin aici, deoarece pot să predau în limba română și toată lumea mă înțelege”, a remarcat distinsul profesor, evidențiind importanța comunicării eficiente în procesul educațional.
Ceremonia a fost organizată la 21 octombrie 2024, în cadrul Zilelor USMF „Nicolae Testemițanu”, cu prilejul celebrării a 79 de ani de la fondare.
Ioan Sporea s-a născut la 23 aprilie 1956 în localitatea Nucet, județul Bihor, România. După absolvirea Liceului Teoretic din Reșița și a Facultății de Medicină Generală a Universității de Medicină și Farmacie din Timișoara, în 1982 s-a lansat în cariera profesională în calitate de asistent universitar, specialitatea Medicină internă, ulterior – în Gastroenterologie, la Alma Mater. Pe parcurs, a obținut competențe de endoscopie digestivă diagnostică și terapeutică, dar și expert în ecografie.
După anul 1991, și-a perfecționat abilitățile profesionale în cele mai prestigioase clinici din Franța, Olanda, Germania și Statele Unite ale Americii. Concomitent, dl Ioan Sporea s-a manifestat și în calitate de cadru didactic: șef de lucrări la Disciplina de gastroenterologie, conferențiar universitar, profesor universitar și șef al Clinicii de Gastroenterologie și Hepatologie (timp de 19 ani).
Calitățile manageriale ale profesorului Ioan Sporea s-au remarcat și în postul de director al Consiliului studiilor universitare de doctorat, cu funcție de prorector.
Pe lângă activitatea didactică, clinică şi managerială, Ioan Sporea a desfăşurat şi o amplă activitate ştiinţifică. Rezultatele investigațiilor sale științifice s-au materializat în teza de doctor în științe medicale, susținută cu brio în 1992, în cărți de specialitate, CD-uri și DVD-uri educaționale medicale și articole publicate în reviste prestigioase. Domnia sa este prim autor a 14 cărți în domeniul medical și coautor la alte 14 lucrări. Pentru primul volum “Hepatic Elastography Using Ultrasound Waves”, profesorul a fost apreciat cu premiul Academiei Române „Daniel Danielopolu”.
Este coautor al Cursului European de Ultrasonografie, coeditor al cărții Federației Mondiale de Ultrasonografie, publicată în 2021 și editor al cărții în limba engleză (e-book):„Ce este nou în Gastroenterologie și Hepatologie?” – premiată în 2022 de către Academia de Științe Medicale Române. Este autor și coautor a cca 1500 de studii, prezentate și publicate în volume de rezumate la evenimentele științifice naționale și internaționale. Este autor și coautor la peste 300 de lucrări originale, dintre care 192 – publicate în reviste indexate ISI. În prezent, indexul Hirsch este 46 și înregistrează 15.628 de citări în Google Scholar. Este coautor a 17 ghiduri europene și mondiale de elastografie, contrast ecografic, ecografie de tub digestiv și ecografie intervențională, publicate în reviste prestigioase. Pentru rezultate remarcabile în activitatea științifică, profesorul universitar Ioan Sporea a fost ales membru titular al Academiei de Științe Medicale din România.
În paralel cu aceste activități, profesorul Sporea a exercitat și alte obligațiuni responsabile de nivel naţional. Printre acestea se numără cele de: președinte al Societății Române de Ultrasonografie în două mandate (2006-2010), actualmente este membru al Comitetului Director al Societății, președinte al Societății Române de Gastroenterologie și Hepatologie (2013-2015), și vicepreședinte între anii 2001-2005, actualmente – membru al Comitetului Director.
Este membru în numeroase instituții internaționale de specialitate precum: Asociația Europeană de Gastroenterologie și Endoscopie Digestivă, Asociația Europeană pentru Studiul Ficatului, Societatea Italiană de Gastroenterologie; Asociația Americană de Gastroenterologie, membru al Consiliului European de Gastroenterologie (Secția Uniunii Europene de Științe Medicale) și al Federației Europene de Societăți de Ultrasonografie în Medicină și Biologie.
Profesorul Ioan Sporea a fost antrenat activ în activitatea Federației Mondiale de Ultrasonografie în Medicină și Biologie: vicepreședinte, director al Centrului de Educație din Timișoara, director al Centrului de Educație “Task Force Europe”, președintele Comitetului Congreselor Federației Mondiale de Ultrasonografie.
A fost speaker invitat la manifestări științifice în peste 40 de orașe din diferite țări ale lumii, inclusiv la Chișinău.
Pentru întreaga sa activitate marcantă în domeniul pedagogiei şi educaţiei, ştiinţei şi practicii medicale, a managementului universitar, pentru calităţile sale umane deosebite, profesorul Ioan Sporea a fost apreciat cu multiple premii: “Young Investigator Award”, Marele Premiu al Societății Române de Ultrasonografie în Medicină și Biologie, Premiul de excelență în gastroenterologie, Premiul „Gheorghe Jovin” al Societății Române de Ultrasonografie, premiul „Ion Pavel” al Academiei de Științe Medicale Române pentru cartea „Ce este nou în Gastroenterologie și Hepatologie”.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii