O nouă disciplină pentru doctoranzi
- 102 vues
În planul de studii universitare, ciclul III – studii superioare de doctorat – a fost introdusă o nouă disciplină „Proprietatea intelectuală”. În acest context, specialiștii Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a Republicii Moldova (AGEPI) au desfășurat, în zilele de 2 și 3 februarie, un ciclu de prelegeri în domeniul protecţiei proprietăţii intelectuale pentru doctoranzii, postdoctoranzii și competitorii Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova.
La ciclul de prelegeri a participat și Natalia Toporeț, student-doctorand, asistent universitar la Catedra de medicină legală, unde a aflat ce este proprietatea intelectuală, cum se brevetează o invenție, cum sunt acestea protejate de stat, ce drepturi și responsabilități poartă autorul invenției ș.a. Potrivit acesteia, cunoașterea instrumentelor legislative în efectuarea cercetărilor și protecția proprietății intelectuale este un pas important în formarea tânărului cercetător.
Înainte de a participa la aceste cursuri, Lidia Cracea, student-doctorand, asistent universitar la Catedra de epidemiologie, nu cunoștea prea multe despre invenție. În cadrul trainingului a aflat ce reprezintă aceasta din punct de vedere ştiinţific și care este relația dintre inventator, rezultatul cercetării sale și stat.
Printre tematicile abordate s-au numărat: protecţia invenţiilor, proprietatea intelectuală ca instrument de valorificare a rezultatelor cercetării, managementul inovaţiilor şi al proprietăţii intelectuale în cadrul universităţilor, panorama de brevet ca sursă de informaţii ș.a.
La eveniment au mai participat profesori, conferențiari, asistenți universitari, cercetători științifici ș.a.
[nggallery id=477]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii