Transferul de cunoştinţe şi practica reabilitării pentru Republica Moldova
- 140 vues
Transferul de cunoştinţe şi practica reabilitării pentru Republica Moldova a constituit genericul unui workshop, desfăşurat astăzi, 19 octombrie, la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”.
În deschiderea evenimentului, prorectorul pentru relaţii internaţionale, Mihail Gavriliuc, a subliniat importanța schimbului de experiență în ceea ce privește reabilitarea, exprimându-şi speranţa că acumularea cunoştinţelor în cadrul acestor activități de instruire va aduce o schimbare practică şi în ţara noastră. „În ultimii ani, graţie rezultatelor cercetărilor s-a demonstrat că reabilitarea este un domeniu primordial, iar Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” are în vizor acest lucru”, a menţionat profesorul Gavriliuc.
Oleg Pascal, şeful Catedrei de reabilitare medicală, medicină fizică şi terapie manuală, a subliniat că tematica workshopului se înscrie și în strategia Ministerului Sănătăţii privind dezvoltarea serviciilor de reabilitare în ţara noastră, în special în ceea ce privește consolidarea infrastructurii şi pregătirea cadrelor calificate. Conferențiarul universitar a apreciat suportul oferit de specialiștii din Murnau și din Leipzig, precum și cel acordat în contextul parteneriatului Moldova-Leipzig Institut.
Atelierul de lucru a fost deschis de Karin Bauer, Doctor Honoris Causa al Universității noastre, specialist principal la Departamentul de reabilitare generală, Spitalul de Medicină Urgentă din Murnau, Germania. Potrivit expertului, după reabilitare doar două treimi dintre pacienţi pot reveni la muncă, iar perioada de recuperare poate dura de la 1 până la 5 ani. Totodată, pentru reabilitarea corespunzătoare a pacientului, trebuie analizat postul deţinut, iar în caz de necesitate, acesta poate fi instruit şi reintegrat la un alt loc de muncă. Totodată, Karin Bauer a menţionat cât de mult s-au dezvoltat serviciile de reabilitare ale pacientului în ultimii 10 ani în Germania, aducând exemple concrete de practici implementate acolo.
Alte subiecte elucidate au fost: conceptul Bobath, aparatele medicale și echipamentul medical durabil în neuroreabilitare, asistența reumatologică în Germania, pacientul în vârstă cu multiple maladii aflat în îngrijirea medicală de reabilitare, situația actuală și perspectivele de dezvoltare a serviciilor de reabilitare medicală în Republica Moldova ș.a.
Printre invitaţii speciali s-au regăsit și Marc Schaan, specialist principal în medicina urgentă neurochirurgicală și în neuroreabilitare, Murnau, Antje Dominok și Cornelia Wilke, specialiști în medicină fizică și reabilitare, Leipzig. Menţionăm că workshopul este organizat în parteneriat cu Moldova-Leipzig Institut, Universitatea Leipzig şi Spitalul Murnau din Germania. Activitatea de instruire se înscrie în șirul evenimentelor desfășurate cu prilejul Zilelor Universității și a avut loc la Centrul Universitar de Simulare în Instruirea Medicală.
[nggallery id=428]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii