Managementul sarcinilor complicate - un subiect actual pentru obstetricieni și ginecologi
- 68 vues
Managementul sarcinilor complicate a reprezentat principalul subiect discutat în cadrul întrunirii ginecologilor și obstetricienilor de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu”, care s-a desfășurat vineri, 26 februarie. Astfel, în prim-plan a fost sănătatea mamei și a fătului în timpul sarcinii, în special complicațiile care pot apărea pe parcurs.
Potrivit specialiștilor, avorturile spontane afectează aproximativ 3% din femei și, deseori, sunt asociate cu complicații trombofilice, care sporesc în timpul sarcinii din cauza reorganizării sistemelor de coagulare/anticoagulare pentru a reduce pierderile de sânge la naștere. Doctorul Natalia Ușurelu de la Centrul Național de Planificare a Familiei și Genetică Medicală, a prezentat auditoriului câteva cazuri clinice în care a explicat cum se manifestă aceste complicații.
Invitatul de onoare al evenimentului, academicianul A. G. Reznicov, șef secție Reproducere umană a Institutului de endocrinologie „Komisarenko” din Ucraina, a vorbit auditoriului despre epigenetică, ramură care studiază schimbările la nivel genetic și căreia i se acordă, în prezent, o atenție deosebită. ”Dezechilibrul hormonal poate fi cauzat de foarte mulți factori, care pot schimba programul genetic, printre care regăsim stresul, metabolismul, reproducerea ș.a.”. În acest context, expertul a relatat despre numeroase studii clinice care analizează impactul pe termen lung al stresului asupra organismului femeilor însărcinate.
Nadejda Diaconu, medic cardiolog la Institutul de Cardiologie, a prezentat recomandările de prevenire și tratament a complicațiilor trombotice în sarcină. Factorii generali care influențează aceste complicații sunt greutatea corporală mare, vârsta femeii, comorbidităţile pe care le are, predispoziția ereditară ș.a. ”În ultima perioadă, vârsta la care tinerele decid să devină mămici, modul de viață sedentar, tutunul și alcoolul sunt factori de risc destul de importanți pentru această patologie, fapt pentru care le recomandăm să solicite medicului să fie evaluate pentru a se depista aceste complicații, în special dacă este prezentă și influența factorului genetic” a menționat specialistul.
Conferința științifică a fost organizată de catedrele de profil ale USMF ”Nicolae Testemițanu”, cu susținerea Societății medicilor obstetricieni și ginecologi și a companiei Sodimed. La eveniment au fost prezente cadre profesoral-didactice, studenți, rezidenți, specialiști în obstetrică, ginecologie și cardiologie.
[nggallery id=332]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii