Studenți de la USMF „Nicolae Testemiţanu” au participat la Congresul științific internațional „Marisiensis”
- 1098 просмотров
Un grup de studenți din anii II-V de la Facultatea de Medicină nr. 1 au reprezentat Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” la Congresul științific internațional pentru studenți, farmaciști și tineri medici „Marisiensis”, desfășurat în perioada 17-21 mai în orașul Târgu Mureș, România.
Manifestarea a inclus o serie de lecții magistrale, ținute de lectori naționali și internaționali, workshopuri, precum și o platformă on-line pentru publicarea lucrărilor știintifice a tinerilor cercetători (http://actamedicamarisiensis.ro/). Mediciniștii noștri și-au prezentat performanțele în cercetare la categoriile e-postere și prezentări orale.
Maria-Magdalena Pojoga, studentă în anul V, a participat cu un studiu retrospectiv cu tema Cervical screening in the Republic of Moldova, fiind îndrumată de coordonatorii științifici: Corina Iliadi-Tulbure, conferențiar universitar la Departamentul Obstetrică și Ginecologie (DOG), și Diana Valuța, șefa Centrului de referință în colposcopie.
În lucrarea sa Drug-drug interactions among hypertensive patients, Irina Boico, studentă în anul IV, a elucidat importanța interacțiunii medicamentelor în cardiologie în rândul pacienților hipertensivi, fiind ghidată de Lucia Mazur-Nicorici, profesor universitar la Disciplina de cardiologie, Departamentul Medicină Internă (DMI).
Elena Grăjdean, studentă în anul IV, a debutat cu lucrarea „Evaluarea cazurilor de hemoragie post partum în Republica Moldova”, sub îndrumarea coordonatorilor științifici: Corina Iliadi-Tulbure, conf. univ., DOG, și Viorica Coșpormac, conferențiar universitar la Catedra de anesteziologie și reanimatologie nr. 2.
Sindromul de apnee obstructivă în somn – o patologie rar întâlnită, dar specifică prin manifestarea ei clinică, a reprezentat subiectul de cercetare a Mihaelei Coșpormac, studentă în anul IV, în lucrarea sa Utility of Epworth Utility and Stop Bang questionnaires in the diagnosis of obstructive sleep apnea syndrome. Tânăra a fost îndrumată de coordonatorul științific Alexandru Corlăteanu, profesor universitar la Disciplina de pneumologie și alergologie, DMI.
Vasile Luchianic, student anul IV, a vorbit despre monitorizarea bolilor cardiovasculare în perioada sarcinii, fiind ghidat de coordonatorii științifici: Corina Iliadi-Tulbure, conf. univ., DOG, și Snejana Vetrilă, conferențiar universitar la Disciplina de cardiologie, DMI.
Necesitatea monitorizării riguroase a tratamentului prescris pacienților cu infecția citomegalovirus a fost subiectul abordat de Vasile Vlad, student în anul IV, care a prezentat posterul cu tema Efficacy of valganciclovir treatment in patient with cytomegalovirus infection, fiind ghidat de coordonatorul științific Ludmila Bîrca, conferențiar universitar la Catedra de boli infecţioase.
La eveniment au participat și alți studenți: Alina Crăciun, Valeria Samson, Andreea Casian, Victor Grajdean, Cezar Zagorneanu, Dan Gojinețchi și Gabriela Scripnic, care au avut posibilitatea de a se informa despre noi metode de diagnostic și tratament, precum și de a asimila informații utile pentru practica medicală ulterioară.
Congresul „Marisiensis” reprezintă o platformă interactivă pentru lectori și tineri cercetători din România, Republica Moldova și Germania, ce abordează subiecte din medicină, medicină militară, medicină dentară, farmacie, științe și tehnologie.
Manifestarea este organizată anual de Liga Studenţilor din Târgu Mureş în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din același oraș, reunind cadre universitare, studenți și specialiști renumiți din România și din străinătate.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii